Hanne Lapere | Edelsmid ° Juwelen op maat ° Workshops

Ring vergroten of verkleinen

Je kan perfect een ring laten vergroten of verkleinen bij mij. Om een ring te vergroten wordt de ring doorgezaagd en wordt er een extra stukje metaal aan toegevoegd. Om een ring te verkleinen wordt de ring ook doorgezaagd en wordt er metaal weggenomen. Een ring verkleinen is doorgaans makkelijker dan een ring vergroten.

De ring wordt zodanig opgeschuurd en gepolijst zodat de bewerking achteraf niet zichtbaar is.

Een ring kan maximaal 3 ringmaten vergroot of verkleind worden. Bij een groter ringverschil is er teveel kwaliteitsverlies.

Welke ringen kunnen vergroot of verkleind worden?

Een ring met een egale ringband kan meestal zonder problemen aangepast worden. Een ring met een ingewikkeld motief of met edelstenen of diamanten is ingewikkelder. Dit komt omdat het patroon op de ring oneven kan worden, of edelstenen kunnen loskomen of barsten bij het opwarmen van de ring. Hou dus steeds rekening met dit risico. Indien de edelstenen loskomen, dan ga ik hiermee naar de zetter om deze opnieuw te laten zetten.

Een ring die rondom rond gezet is met stenen is niet te vergroten of te verkleinen.

Hoe weet ik mijn ringmaat?

  • Maak een afspraak bij mij en neem eventueel een goed passende ring mee. Ik heb verschillende ringmaten om jouw ringmaat te meten
  • Meet de diameter van een ring die goed past
  • Wikkel een touwtje om je vinger en meet de lengte
  • Gebruik een smartphone app zoals Ringsize-app

Wat is de kostprijs?

Een ring kan verkleind worden vanaf €50 (exl. Btw). De prijs om een ring te vergroten hangt af van het soort metaal (zilver of goud) en hoeveel metaal er aan de ring wordt toegevoegd. Ook het patroon of het feit dat de ring gezet is met stenen kan de kostprijs bepalen. Hou rekening met €80 à €150 om je ring te vergroten.

Indien er stenen loskomen of barsten dan moet er rekening gehouden worden met een extra kostprijs van de zetter.

Indien er een gravure is die moet bijgewerkt worden dan moet er ook rekening gehouden worden met een extra kostprijs van de graveerder.

Hoeveel tijd moet ik rekenen om mijn ring te vergroten of te verkleinen?

Reken op 2 weken, indien ik naar de zetter moet omdat er stenen zijn losgekomen, kan de wachttijd  langer zijn. Ik hou je steeds op de hoogte van het proces.