Hanne Lapere | Edelsmid ° Juwelen op maat ° Workshops

Van oud naar nieuw

Oud goud testen en laten smelten tot een uniek juweel

Heb je oude juwelen die stof liggen vergaren in de lade of heb je juwelen van je oma geërfd met sentimentele waarde? Je kan ze bij mij laten testen en omvormen tot een nieuw, eigentijds en uniek juweel. Naast de symbolische waarde die dit nieuwe juweel kan hebben, kies je ook voor een betaalbare en duurzame optie.

Hoe test ik het goud?

Goud testen doe ik heel betrouwbaar met een toetswaterkit. Ik maak met je juweel een kleine kras op een toetssteen en ga dan met behulp van verschillende zuren na hoeveel karaat je goud heeft. Ben je nieuwsgierig of je echt goud in huis hebt? Je kan al nagaan of je juweel een keurmerk stempel heeft. Voor goud van 18 karaat is dit ‘750’ en voor goud van 14 karaat ‘585’.

Welk goud is bruikbaar?

Ik ga enkel met geelgoud aan de slag. Dit goud blijft gemakkelijk bewerkbaar na het smelten. Witgoud en roodgoud worden door hun legering na het smelten brozer. Hierdoor ontstaan vaak scheuren en luchtbellen in het metaal waardoor het moeilijk bewerkbaar wordt.

Kunnen de edelstenen hergebruikt worden?

Edelstenen kunnen gerecupereerd worden in een nieuw juweel. Indien mogelijk haal ik zelf de stenen eruit, maar vaak moet ik een beroep doen op een professionele edelsteenzetter. Hiervoor wordt een meerkost van €100 aangerekend.

Zijn de edelstenen nog iets waard?

Jammer genoeg niet, zelfs diamanten zijn maar 1/3de van hun aankoopprijs waard. Indien je graag je oude juwelen wil testen op diamant dan kan dit voor €140.  

Wat kost het?

Voor een nieuw juweel uit oud goud betaal je enkel het maakloon en eventuele nieuwe edelstenen en de zetkosten hiervan. Het maakloon zal afhangen van ontwerp.

Hoe ga ik te werk?

Je maakt een eerste afspraak waarbij je het oud goud meeneemt. Zo kan ik het testen en het gehalte ervan bepalen. Voor het testen van oud goud wordt €50 aangerekend. Beslis je om nadien het oud goud te gebruiken voor een nieuw ontwerp dan wordt dit verrekend met de offerte.

Het is handig om al een idee te hebben van welk juweel je graag wilt laten maken. Tijdens de eerste afspraak kunnen er al wat schetsen gemaakt worden. Voor het ontwerp van een nieuw juweel wordt €100 aangerekend. Ik maak maximum 3 verschillende ontwerpen.

Na de eerste afspraak en het ontwerp maak ik een offerte op. Bij aanvaarding van de offerte wordt 50% van de verkoopprijs in rekening gebracht.

Indien je niet akkoord gaat met het ontwerp, heb je recht op een gratis variant van één van de ontwerpen. Indien je een volledig nieuw ontwerp wenst, dan wordt hiervoor €50 aangerekend.

Na akkoord en ondertekenen van de offerte ga ik dan met de oude juwelen aan de slag. Hou rekening met 6 à 8 weken om jouw unieke juweel te maken.