Hanne Lapere | Edelsmid ° Juwelen op maat ° Workshops

Moedermelkjuwelen

Je kindje zien groeien en bloeien door jouw eigen melk is het mooiste wat er is. Of je nu de borst geeft of kolft, borstvoeding geven is een prachtige en soms emotioneel uitdagende reis. Stoppen met borstvoeding kan dan ook een moeilijk moment voor jullie beiden zijn. Hoe fijn is het dan niet om deze periode af te sluiten met een persoonlijk juweel met jouw vloeibare goud in.

Hoe werkt het?

Omdat moedermelkjuwelen zo persoonlijk zijn, maak ik ze enkel op maat. Je kan dus niet kiezen uit een vaste collectie. Je maakt dus best een afspraak in mijn atelier om jouw ontwerp te bespreken.

Om jouw juweel te maken heb ik 5ml moedermelk nodig. Dit mag zowel verse als bevroren melk zijn. Je zal van mij een tube krijgen waarin je de exacte hoeveelheid kan doen.

Daarna behandel ik de melk zodat deze een poeder wordt en mooi bewaardt. Met dit poeder en resin (soort hars) maak ik dan een edelsteentje naar keuze.

Jouw unieke juweel kan in zilver of 18 karaat goud gemaakt worden.

Hoe onderhoud ik mijn moedermelkjuweel?

Zoals hierboven beschreven, wordt jouw moedermelk omgetoverd tot een steentje dat uit resin en jouw melk bestaat. Dit is een veel gebruikte techniek in de juwelenwereld maar dit steentje is lang niet zo hard als een diamant en heeft dus wat extra liefde nodig. Daarom raad ik het volgende aan om zo lang mogelijk te genieten van jouw juweel:

– Wil je jouw juweel dagelijks dragen? Kies dan voor oorbellen of een hanger. Deze juwelen zien minder af dan een ring. Kies je toch voor een ring, dan raad ik aan deze af te doen bij handwerk waar de steen gekrast kan worden.

– Zorg ervoor dat jouw juweel niet blootgesteld wordt aan extreme hitte (zoals een haardroger, sauna of zonnebank) en langdurig direct zonlicht.

– Bewaar jouw juweel daarom liefst op een droge en donkere plek als je het niet draagt.

– Doe jouw juweel af als je afwast, doucht of gaat zwemmen. Resin houdt niet van water.

– Doe jouw juweel af als je in contact komt met chemicaliën

Elke druppel is uniek

Hou er ook rekening mee dat elke druppel melk uniek is. Jouw moedermelkjuweel kan dus een iets andere kleur hebben dan verwacht of verschillen van het voorbeeld dat je gezien hebt. Hoewel de behandeling dit grotendeels tegenhoudt, is het niet uitgesloten dat jouw juweel met tijd nog wat verkleurt (zeker als het veel in zon en warmte komt). Hierdoor kan het handig zijn om nog een extra 5ml moedermelk in de vriezer te bewaren om eventueel later een nieuw steentje te maken als je vindt dat het jouwe teveel verkleurd of gekrast is.